Wees nieuwsgierig, probeer, doe, ontdek, leer, groei, val, sta op en ontwikkel verder!

Join de FIT! Tour met Team What Else.

Gepubliceerd op 30 december 2023 om 09:35

Hoe gaat het eigenlijk met je?

Vraag eens om je heen hoe het met de mensen in je omgeving gaat… Wedje maken? Wij durven het wel aan! Kans is namelijk heel groot dat je als antwoord krijgt; druk! Want we dat is wat we vaak met z’n allen zijn: druk. Gejaagd, gehaast, geleefd door agenda’s, deadlines, KPI’s, rennen we van overleg naar overleg en is er sprake van een constante spanning, open eindjes, gebrek aan voldoening en werkplezier, kortom: een gevoel van onrust speelt ons parten.

En dat is niet het enige… Hierdoor verliezen we de zaken uit het oog waarmee we nu en in de toekomst juist het verschil gaan maken. Want als we heel eerlijk zijn, voelt dat oude patroon al een tijdje niet meer comfortabel. Het voelt als een soort disbalans dat in het ergste geval kan leiden tot uitval/ burn-out. Allemaal signalen dat er behoefte is aan verandering… aan samen bouwen aan die nieuwe context met een nieuw perspectief.

Maar hoe pak je dat dan aan, dat bouwen aan de nieuwe context met het nieuwe perspectief?

De wil is er vaak wel… we voelen wel dat het knelt maar de ‘hoe’ vraag blijft een lastige. In de waan van de dag gunnen we het onszelf niet om hier eens rustig bij stil te staan om te bekijken wat er nodig is om er samen verandering in te brengen. Conclusie: vertragen blijft lastig!

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Laten we het eens samen proberen en in het kader van ‘vertragen’ als metafoor de trein nemen… Graag nodigen we jou en jouw team/ organisatie uit om samen met ons op reis te gaan. De reden van deze trip? We VOELEN dat het anders moet om nu en in de toekomst ‘goed beslagen ten ijs’ te blijven komen.

Hop on the FIT! train! Join the FIT! tour

Pfffff …. We ploffen samen lekker in de comfortabele banken! Het zonnetje schijnt naar binnen en we hebben echt oor en oog voor elkaar… we nemen hiervoor bewust de tijd. We stellen onszelf eens op de 1e plaats, in de overtuiging dat we hiermee automatisch het juiste doen voor onze klant en deze vanzelf op nummer 1 komt. We VERTRAGEN bewust omdat we graag IEDEREEN binnen ons team/ organisatie op FIT!te wijze aan boord willen houden.

Best even wennen! Dat vertragen… Maar maak je geen zorgen: vertragen betekent zeker geen stilstand. We blijven lekker in BEWEGING! Dit vraagt onze klant en onze omgeving en staat daarom hoog in het vaandel tijdens onze reis, maar het kan en moet anders: gefaseerd rijden we samen de toekomst tegemoet!

Hierbij GENIETEN we volop van deze reis… Er ontstaat lucht en ruimte voor CREATIEF DENKEN! Dat waren we in de waan van de dag even kwijtgeraakt. Zo jammer! Want er leven zoveel goede ideeën binnen onze organisatie. We verheugen ons op onze gezamenlijke reis en op ons einddoel, al is deze laatste niet onze eerste prioriteit. Stapsgewijs reizen we van station naar station…..

De trein vermindert vaart…

Op mooie plekken stappen we uit om samen te ontdekken wat we precies nodig hebben. Stations met klinkende namen als: PERSOONLIJK LEIDERSCHAP, TALENTMANAGEMENT, AMPLITIE, FLOW, INTENTIE en TRANSITIE passeren de revue en werken inspirerend. We gaan hierover het gesprek aan met elkaar. Wat betekent dit voor jou? Wat maakt jouw trots? En wat versta je onder vitaal en wat heb jij nodig in dit kader? Kennen we elkaars talenten voldoende en benutten we ze optimaal?

Dit alles draagt bij aan de juiste BEELDVORMING en gaandeweg leren we steeds meer dezelfde TAAL te spreken: beiden zijn essentieel om samen naar onze ‘stip op de horizon te werken’.

Opeens is er een flinke stemverheffing in coupe 13…

Hier zijn enkele collega’s verwikkeld in een felle discussie… de emoties lopen hoog op: boosheid, verdriet en onmacht zijn voelbaar en er wordt links en rechts een traantje weggepinkt. Samen bekijken we wat er nodig is…. Mooi dat dit gebeurt. Ook dit mag er zijn gedurende deze reis. Graag zelfs! Laten we de ‘olifant in de hoek van de kamer/ coupe’ niet langer negeren maar erbij halen. Kortom: laten we zaken uitspreken naar elkaar!

Best spannend! Want vaak proberen we samen toch de lieve vrede te bewaren. Een begrijpelijke keuze want we willen door en er is geen tijd voor ‘gedoe’. Met als gevolg dat zaken onder de waterlijn verdwijnen en blijven sudderen. Dat willen we niet meer! Daarom nemen we onze (informele) leiders hier goed in mee en maken hen bewust van de meerwaarde van deze aanpak; we trainen en facilitairen zodat zij helder op het netvlies hebben welke transitie er is ingezet en wat er nodig is.

Zij spreken de ‘juiste’ TAAL en VOELEN wat er nodig is om samen stappen te maken. Zij zijn onze AANJAGERS en nemen de overige collega’s organisatie breed mee in de gewenste verandering.

Lef! als essentiële bouwsteen voor transitie

Lef! is hierbij essentieel; het vraagt om anders denken en je kop boven het maaiveld durven uitsteken. Het vraagt om een stukje BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID die door de organisatie zichtbaar wordt gewaardeerd en uitgedragen. Het is oké om hiermee te SPELEN en af en toe OUT OF THE BOX te denken. Graag zelfs! Want hierdoor gaan we gaandeweg het GOEDE GESPREK voeren met elkaar.

En in coupe 13….? Is de lucht geklaard! De collega’s voelen zich GEHOORD! Er zit best nog wel wat ‘oud zeer’ en dat mag er zijn, maar hiermee gaan we samen aan de slag om op het juiste spoor te blijven. We zijn als organisatie ‘under construction’ Dit is een proces… het gaat om een (cultuur) omslag en deze kost tijd en vraagt om anders denken, anders praten en voelen, elkaar durven aanspreken op (ongewenst) gedrag.

Waarbij VERTRAGEN centraal blijft staan! Zolang we samen geen ruimte maken om onze reis op deze wijze te vervolgen, zullen we ons einddoel niet gaan realiseren. Dit bewustzijn leidt al tot mooie inzichten:

  • Zo gaan we onze KPI’s combineren met onze KSF’s (KRITIEKE SUCCESFACTOREN)

Waarbij aandacht is voor het vieren van onze successen We zijn trots op onze organisatie en elkaar en dit stralen we uit!

  • We realiseren ons dat quick wins/ eenmalige interventies ons niet structureel verder helpen… er is iets anders nodig.
  • We gaan het samen doen en OPHALEN wat er leeft in onze organisatie, in plaats vanuit ‘hogerhand’ te bedenken en op te leggen.
  • Ook realiseren we ons dat er op STRATEGISCH NIVEAU zaken goed moeten worden geborgd zodat het in ons DNA komt te zitten en breed gedragen wordt

We naderen station BEWUSTWORDING… ons eindstation van vandaag

Bij aankomst realiseren we ons dat er werk aan de winkel is en dat de gewenste verandering niet vanzelf gaat. Die stip op de horizon is helder en we staan te popelen om aan de slag te gaan en onze tour te vervolgend. Ook beseffen we dat we dit niet alleen hoeven te doen en een hand hulp in dit traject goed kunnen gebruiken. Hierdoor voorkomen we dat we in onze oude patronen vervallen en in de waan van de dag toch niet de resultaten gaan boeken die zo hard nodig zijn en waar we ons met z’n allen aan gecommitteerd hebben.

Geprikkeld na deze eerste reisdag? Join the FIT! tour

Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak dan kijken we samen hoe we de overstap van jullie ‘Sprinter naar Stoptrein’ kunnen realiseren en op een comfortabele, energieke wijze de toekomst tegemoet blijven reizen. Join the FIT! tour.

Iedere medewerker, ieder team of organisatie is anders en heeft verschillende behoeftes en dit vraagt om maatwerk. Samen brengen we deze behoeften in kaart en kijken we wat er bij jouw organisatie echt nodig is om nu en in de toekomst het verschil te blijven maken. Hierbij stellen we de mens centraal want dat is het grootste kapitaal van iedere organisatie / bedrijf.

 

Team What Else.

#FIT! #flow #intentie #transitie #! #persoonlijkleiderschap #huldeaandestuiterbal #dwarsliggers #olifantbijdelurvenpakken #deepdemocracy #eigentijdsleiderschap #vitaliteit #fitteorganisaties #fitteprofessionals #nieuwleiderschap #vitaliteit #vitaleorganisaties

Laat je nog meer inspireren! Dat kan ook via onze Insta-pagina. Ook daar vind je van alles over FIT!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.