Wees nieuwsgierig, probeer, doe, ontdek, leer, groei, val, sta op en ontwikkel verder!

Over ‘oude en nieuwe’ taal & beeldvorming

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 09:34

Hoe komt het over bij de ander...?

Wist je dat… we bij essentiële besluitvorming en verandertrajecten slechts zo’n 10% procent van onze tijd gebruiken voor beeldvorming. Bijzonder hè? Want als je niet het juiste of het complete beeld hebt, hoe kun je dan weloverwogen besluiten nemen? Die besluiten waarbij het zo belangrijk is dat het door de groep (lees: team/ afdeling/ organisatie) echt ‘gedragen’ wordt.

Tsja, heeft waarschijnlijk te maken met de waan van de dag?

Yep! Goede beeldvorming en het spreken van dezelfde taal kosten inderdaad tijd. En laat die laatste er nou eentje zijn, die we onszelf vaak onvoldoende gunnen, terwijl deze juist zo belangrijk is. Maar doelbewust vertragen, is in deze wel ‘the magic word’. Vaak staat ‘de zaak in brand’; er spelen grote issues, we willen verder en er is geen tijd voor ‘geneuzel’, waardoor er gekozen wordt voor quick fixes  en interventies, in plaats van belangrijke zaken goed te borgen in ons DNA/ beleid.

Maar wat als we de prioriteiten nou eens verleggen? Door juist wel heel bewust en gezamenlijk te investeren in deze fase! Waarbij we deze tijd gebruiken om:

  • af te stemmen met elkaar &
  • elkaars talenten in kaart te brengen en te bekijken hoe we deze optimaal gaan benutten.

Kortom: ons team inzichtelijk te maken; wie hebben we aan boord? Wat gaat ons helpen in de samenwerking? En wat is de centrale vraag? Hoe krijgen we deze helder?! Spreken we dezelfde taal? Hebben we dezelfde associaties bij onze ‘purpose‘/ visie/ missie/ doelen?

En ‘last but not least’: om zaken uit te spreken. Benoem wat er onder de waterlijn zit. Waar zit de angst, zorgen, irritatie etc.?  Dit vraagt om lef, betrokkenheid en eigenaarschap van de gehele groep.

Zal wel veel tijd kosten…?

Maar eeeeh… hoeveel tijd zijn we dan kwijt aan dit ‘grapje’?

Zit je…? Laten we zeggen 60%! Geschrokken? Mooi! Dan hebben we nu echt je aandacht! 😉 We begrijpen dat dit nu heel ongemakkelijk voelt, maar door hierin te investeren, maak je samen de echte vertaalslag en zet je gefundeerde stappen.

Bepaal samen in deze fase je ‘stip op de horizon’; wat is ons gezamenlijk verlangen? Wat maakt dat we daar naar toe willen? En check als teamleider/ manager of je iedereen aan boord hebt. Maak jullie ‘stip’ simpelweg ook gewoon heel concreet: hoe ziet die eruit en hoe voelt die? En ontdek samen de  juiste taal hierbij zodat iedereen zich begrepen en gehoord voelt.

‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ En heel eerlijk? Dat werkt vaak gewoonweg niet meer en het kraakt aan alle kanten. Overal om ons heen is beweging en jouw bedrijf organisatie kan het zich niet permitteren om de kop in het zand te (blijven) steken.

We hebben simpelweg de taal hier nog niet voor!

Het vraagt om anders denken om nu en in de toekomst aangehaakt te blijven en op een bij jou passende FIT!te wijze aan het roer te (blijven) staan. Heb oog voor de juiste groei en durf anders te kijken. En werk samen aan het nieuwe verhaal, nieuwe taal dus! We hebben vaak simpelweg de taal nog niet voor het nieuwe verhaal. De woorden, de zinnen, de verhalen… die passen nog perfect in het ‘oude’ systeem, maar zijn niet of minder geschikt voor het nieuwe systeem dat we aan het bouwen zijn.

We moeten die taal simpelweg nog met zijn allen ontwikkelen. En laat die taal nou toevallig veel meer activerend, meer toekomstgericht en positiever zijn dan wat we elkaar nu vertellen. Gaat dat ‘zo maar even…’? Nee, dat vraagt een helder perspectief – de stip – en de intentie om anders te gaan kijken en doen. En een stukje volharding, want het nieuwe moet je oefenen, dat gaat niet vanzelf. Een nieuw huis of gebouw zet je ook niet zo even neer, dat vraagt ook meer dan dat!

Meer balans tussen ‘harde’ en ‘zachte’ kant

Zoek de balans tussen de ‘harde’ kant van de KPI’s, strategie, beleid, protocollen en meer én de ‘zachte’ kant waarin o.a. mensgericht werken, verbinding, gevoel, energie en intuïtie de hoofdrolspelers zijn. Want door ons alleen op de targets te richten, verliezen we iets heel essentieels uit het oog…

Elkaar!

Herkenbaar?

Ben jij die bestuurder, (informele) leider of medewerker die voelt dat juist hier winst te behalen is? Gewoon door het te gaan doen! Out of the box te denken en LEF te tonen? Je hoeft het niet alleen te doen! Wij ondersteunen je graag in deze en volgende fases.

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig hoe dit eruit zou kunnen zien voor jou en jouw team/  organisatie? Neem gerust contact op… om even vrijblijvend te sparren en in kaart te brengen wat wij vanuit Team What Else. voor je kunnen betekenen.

 

Team What Else.

 

#FIT! #flow #intentie #transitie #! #persoonlijkleiderschap #huldeaandestuiterbal #dwarsliggers #olifantbijdelurvenpakken #deepdemocracy #eigentijdsleiderschap #vitaliteit #fitteorganisaties #fitteprofessionals

Laat je nog meer inspireren! Dat kan ook via onze Insta-pagina. Ook daar vind je van alles over FIT!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.